– Flyte har allerede oppnådd mye på kort tid. Regjeringen har etter påtrykk fra oss og flere andre vedtatt en nullvisjon for drukning, og arbeidet med en handlingsplan er påbegynt. I det videre arbeidet med å omgjøre planer til resultater vil samarbeid bli helt avgjørende. Bergmanns erfaring fra komplekse organisasjoner og problemstillinger, og hennes evne til å motivere og mobilisere blir derfor svært viktig, sier Bertheussen.
Sammensatt problemstilling
Hvert år dør rundt 90 mennesker i drukningsulykker. Ni av ti av de som druknet i 2022 var menn, og 42 prosent var eldre enn 60 år. Denne aldersgruppen utgjør en stadig større del av drukningsstatistikken. Men årsakene til de mange drukningsulykkene er sammensatt og det må derfor jobbes med å løse mange ulike utfordringer samtidig.
– Drukningsproblematikken er kompleks, og det krever god laginnsats skal vi lykkes med å skape varig endring. Vi er avhengig av at myndighetene skaper tydelige og motiverende rammer for arbeidet slik de nå er i ferd med å gjøre. Deretter må vi utnytte spisskompetansen hos hver enkelt som jobber innenfor feltet, og løse oppgave for oppgave sammen, sier Bergmann.
Siv fremdeles på laget
Siv Jensen vil fortsatt jobbe for Flyte, men i en friere rolle som politisk rådgiver. Hovedansvaret vil være myndighets- og samfunnskontakt, men hun vil også fungere som sparringspartner for resten av organisasjonen.
– Med Mia om bord kan jeg rendyrke det jeg virkelig er god på. I praksis betyr det at Flyte vil få økt kapasitet og gjennomføringsevne, og bli en enda viktigere kraft i arbeidet med å redusere drukninger i Norge, sier Siv Jensen.
Må forstå risikoadferd bedre
Det finnes god kunnskap om hva som forårsaker drukning i Norge, men allikevel har antallet drukningsulykker holdt seg stabilt høyt over mange år. Med en vedtatt nullvisjon har Flyte forventninger til at det også bevilges mer midler til det forebyggende arbeidet i årene som kommer.
– Vi har startet godt, men skal vi lykkes trenger vi et nytt gir, og mer drivstoff. Vi må blant annet forstå hvorfor så mange utsetter seg selv for unødvendig risiko når de ferdes på og ved vann. Vi må sørge for at de gode holdningene som finnes der ute overdøver de mindre gode, vi må redusere den sosiale aksepten for risikoadferd og sammen må vi skape gode praktiske løsninger som gjør det enklere for folk å ferdes på en trygg og sikker måte på og ved vann, avslutter Bergmann.
Om Flyte
Flyte er paraplyorganisasjonen for alle aktører som jobber for å redusere antallet drukningsulykker i Norge. Flyte ble stiftet våren 2022 av Redningsselskapet, Norges Svømmeforbund, Norges Livredningsselskap, Norges Padleforbund, Den Norske Turistforening og NTNU, og med støtte fra Hans Herman Horns stiftelse. Flyte samler i dag 14 medlemsorganisasjoner, og arbeider med å koordinere det drukningsforebyggende arbeidet. Målet er å redusere antallet drukningsulykker i Norge, i tråd med myndighetenes nullvisjon og nasjonal handlingsplan som er under utarbeidelse.
For mer informasjon, vennligst kontakt:
Mia Bergmann, daglig leder i Flyte
Tlf. 992 30 112
Kim Hagen Bertheussen, styreleder i Flyte
Tlf. 980 18 161 eller e-post: kim.bertheussen@rs.no