150107417738_b626d1b92e_k

De livsviktige vannvettreglene

De fleste kan fjellvettreglene, men kan du de livsviktige vannvettreglene?

Sommer, vamt i lufta, og varmt i vannet. Det er tradisjonelt på sommerstid de fleste badeulykker skjer. I fjor mistet 13 personer livet i badeulykker i Norge. Ved å følge vannvettreglene kan liv spares.
Å lære å svømme er en milæpæl for mange. ikke bare er det ekstremt viktig å kunne, det er også en aktivitet som kan gi mye glede, spesielt nå når sommeren er på trappene. I følge Jan Kjensli, utviklingskonsulent i Norges Svømmeforbund, tar det omtrent 40 undervisningstimer fra man starter vanntilvenning til man oppnår svømmedyktighet. Svømmedyktighet innebærer kort fortalt  å kunne berge seg selv i vannet.
–Etter å ha oppnådd denne grunnleggende ferdigheten, må man øve mer for å kunne bli en "svømmer" i full forstand. Det er også nødvendig å trene regelmessig for å vedlikeholde svømmeferdighetene, sier Kjensli.

Forberedelser til badesesongen

Når det gjelder å forberede seg til en ny badesesong, er det viktig å huske på at svømmeferdigheter er ferskvare. Det betyr at man bør teste svømmeferdighetene sine i trygge omgivelser før man begir seg ut i åpent vann. Dette for å være sikker på at man mestrer svømmingen som tidligere. Kjensli anbefaler også alle å følge Vannvettreglene, som er utarbeidet for å øke sikkerheten ved bading.

1. Ha respekt for vann, vær og forhold. Strømforhold og kaldt vann kan gjøre svømmeturen farlig.
2. Barn skal aldri bade alene. Pass godt på dine egne barn og følg med andres.
3. Bli kjent med bunn og dybdeforhold. Aldri hopp eller stup der du ikke er kjent.
4. Kjenn dine egne grenser. Du kan ikke redde andre uten først å ta vare på deg selv.
5. Ved ulykke; varsle først, så redde. Gi beskjed slik at flere kan hjelpe til.
6. Bruk redningsline eller livbøye ved redning. Ha alltid en gjenstand mellom deg og den som trenger hjelp. Redning fra land gir økt sikkerhet.
7. Bruk flytevest og følg Sjøvettreglene når du ferdes i båt. Flytevest redder liv og regler gjør sjøen tryggere for alle.
8 . Vend i tide, det er ingen skam å snu. Svømmeturen skal gå langs med stranden. Søk ly hvis det blåser opp på båtturen.

Råd til foreldre med badeglade barn

Når barna ønsker å dra på badetur med venner alene, er det lov å være «streng» foresatt.
– Vannvettregel nr. 2 sier: "Barn skal aldri bade alene. Pass godt på dine egne barn og følg med på andres.", sier Kjensli i Svømmeforbundet.

På badetur skal man alltid være oppmerksom på tegn til drukning. Å være flere sammen når man bader er alltid en god idé, da man kan hjelpe hverandre om noe skulle skje.