Dato og sted: 3. juni 2025 | Tromsø: Aurora kino, Vestregata 33. 9008 Tromsø   Klokkeslett: 11:00-16:30

Flyteseminar 2025 i Nord

«Mann over bord: Hvordan hindre at flere liv går tapt» er temaet for Flyteseminaret 2025. Her samles eksperter, politikere, forskere og bransjeaktører for å diskutere hvordan vi kan styrke sikkerheten for yrkesfiskere, turister og lokalsamfunn. Dagen vil inneholde sterke historier, fersk forskning og engasjerende panelsamtaler om sikkerhet, beredskap og forebygging – med et særlig fokus på yrkesfiskeren, Norges farligste yrke.

Når skjer det: 3. juni 2025 kl 11:00-16:30
Adresse: Aurora kino, Vestregata 33. 9008 Tromsø 

Meld deg på her
CroppedImage

Norge har verdens nest lengste kystlinje, og sjøen gir oss både livsgrunnlag og store utfordringer. Hvordan kan vi styrke sikkerheten for yrkesfiskere, turister og lokalsamfunn? Hvordan reduserer vi drukningsulykker og øker vannkompetansen i samfunnet?

Blant høydepunktene:
⚓ Åpningstale  
⚓ Ny SINTEF-rapport om sikkerhet i yrkesfiske 
⚓ Panelsamtale med ledende aktører innen sjøfart og beredskap 
⚓ Hvordan «vannsikre» turistene? – tiltak for tryggere reiseliv 
⚓ Hypotermi og akuttmedisin i arktiske strøk med Mads Gilbert 

🔹 Dagen avsluttes med to viktige lanseringer: Flytekonferansen 2026 og et nytt masterstipend for forskning på drukningsforebygging. 

Foredragsholdere:

mads_gilbert.

Mads Gilbert

Mads Gilbert er en prisbelønt akuttmedisiner og anestesilege, forsker, forfatter og solidaritetsaktivist. Gjennom snart 50 år har Gilbert vært overlege og prof.dr.med. ved Akuttmedisinsk klinikk, Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Foredraget "Hypotermi og akuttmedisin i arktiske strøk" omhandler blant annet hvordan kroppen reagerer på ekstrem kulde (hypotermi), akuttmedisinske utfordringer ved ulykker i kalde, arktiske farvan og livreddende tiltak og behandling ved nedkjøling og akutte situasjoner i nordområdene.

1tanja-krangnes_portrettformat

Tanja Krangnes, RS og Mia Bergmann, Flyte

"Mann over bord". Holdninger og harde fakta knyttet til menns atferd rundt vann.

Tanja Krangnes har vært fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet siden 2019. Hun har ansvar for den nasjonale drukningsstatistikken, som RS publiseres månedlig.På Flyteseminar Nord vil hun gi et faktabasert innblikk i hvem som drukner i Norge, og særlig belyse hvorfor menn er i flertall i drukningsstatistikken. Mia Bergmann, daglig leder i Flyte, Norges nasjonale paraplyorganisasjon for drukningsforebygging.På seminaret deler hun funn fra en ny undersøkelse som gir innsikt i hvordan menn selv forholder seg til risiko, sikkerhet og bruk av redningsvest. Hun trekker fram noen av de mest interessante – og kanskje litt tankevekkende svarene.

 

 

linda-og-ingrid-bading.

Ingrid Frenning og Linda H. Johansen

Ingrid Frenning førstelektor i kroppsøving, institutt for lærerutdanning og pedagogikk, UiT Norges arktiske universitet
Linda H. Johansen lektor i kroppsøving, institutt for lærerutdanning og pedagogikk, UiT Norges arktiske universitet

Sammen skal de fortelle om et unikt samarbeid mellom Ishavskysten og Midt-Troms friluftsråd. Målet har vært å heve kompetansen hos lærere og andre som jobber med barn i hele regionen. Gjennom åtte kurs med rundt 53 deltakere har de satt fokus på HMS, internkontroll, gruppeoppgaver og HLR – før deltakerne bokstavelig talt går i havet.

passbilde-ingunn-marie-holmen-sintef-ocean

Ingunn Marie Holmen: SINTEF

Ingunn Marie Holmen jobber som forskningsleder for fiskeriteknologi ved SINTEF Ocean og har doktorgrad innenfor sikkerhetsstyring i marine operasjoner. Hun har forsket på sikkerhet i fiskeri- og havbruksnæringene i et par tiår, derunder årsaker til ulykker, risikovurderinger og utvikling av forebyggende tiltak. 

«Sikkerhetstiltak for fiskeflåten»

Fiskerne har et yrke med betydelig risiko for død og alvorlig skade. På oppdrag for Fiskeri- og havbruksnæringas forskningsfond har SINTEF Ocean analysert alvorlige personulykker i fiskeflåten. Foredraget presenterer oppdatert kunnskap om risikofaktorer og årsaksforhold samt forslag til målrettede tiltak.

 

egil-

Egil Galaaen Gjølme, NTNU

Egil Galaaen Gjølme er førstelektor i kroppsøving og idrettsfag ved NTNU, Institutt for lærerutdanning.

Egil holder foredraget "Fra svømming til vannkompetanse - et paradigmeskifte i norsk svømmeopplæring". I kompetansemålene for 7. og 10. trinn kommer det klart fram at øving på selvberging og livredning skal foregå ute i naturen (Utdanningsdirektoratet, 2020a). Svømmeundervisning skal nå foregå utendørs, gjerne i sjø, elver og islagt vann, og mange lærere vil dermed måtte utvikle sin kompetanse. Gjennom samarbeid og en relativt enkel kompetanseutviklingsmodell kan omstillingen bli overkommelig.

Foreløpig program

Programmet oppdateres fortløpende ved endringer.

 

  • 10:00–11:00: Kaffe og kake, mingling, registrering
  • 11:00–11:10: Velkommen til Flyteseminaret 2025 ved Mia Bergmann
  • 11:10–11:25: Åpningstale
  • 11:25–11:40: Case
  • 11:40–12:10: Ny tiltaksrapport yrkesfiskere ved Ingunn Holmen, SINTEF
  • 12:10–12:45: Panelsamtale
  • 12:45–13:30: Lunsjpause og mingling
  • 13:30–13:45: Menn i flertall – holdninger og atferd rundt vann
  • 13:45–14:00: Fra svømming til vannkompetanse – et paradigmeskifte i norsk svømmeopplæring ved Egil Galaaen Gjølme, NTNU
  • 14:00–14:15: Utendørs opplæring
  • 14:15–14:30: Caser/praksis-eksempler
  • 14:30–14:45: Hvordan «vannsikre» turistene?
  • 14:45–15:00: Case
  • 15:00–15:30: Kaffepause og mingling
  • 15:30–15:60: Hypotermi og redning i arktiske farvann. Hva må vi vite? ved Mads Gilbert
  • 16:00–16:10: (Åpent tidspunkt / overgang)
  • 16:10–16:30: Sammen mot drukning – Flyte i 2025 ved Mia Bergmann
utstilling_flyte

Book utstillerplass

Ønsker du å vise frem produkter, tjenester eller løsninger relatert til sikkerhet, beredskap eller drukningsforebygging?

Nå har du muligheten til å sikre deg en utstillerplass på Flyteseminaret i Nord 2025! 
Seminaret arrangeres i Tromsø 3. juni 2025 og varer fra kl. 10:30 til 16:30. Det samler eksperter, forskere, politikere og bransjeaktører for å diskutere hvordan vi kan redusere risikoen for drukning og styrke sikkerheten for yrkesfiskere, turister og lokalsamfunn. 

Se utstillerplass
samhandling_flyte

Samhandlingsforum for kommuner

Drukningsforebygging må på agendaen i alle landets kommuner.  Bli med på gratis samhandlingsforum

I 2024 var det flere mennesker som mistet livet i drukningsulykker enn i trafikken. Hver eneste drukningsulykke skjer i en kommune. Bli med på dugnaden som skal gjøre det lettere for kommuner å arbeide med vannsikkerhet langs kysten, i innsjøer og på vann, langs elver, bekker og i basseng.  

 

Les mer og meld deg på